Včelí produkty
Med definujeme jako sladkou hmotu vytvářenou včelami z nektaru nebo z medovice. Tyto komodity včely sbírají a pomocí výměšků hltanových žláz je přetvářejí na med, který uskladňují v plástech.
Máme základní dva druhy medů květový a medovicový
Květový med je charakteristický světlou barvou a rychlou krystalizací. Převažuje v něm větší podíl fruktozy a obsahuje pylová zrna. Je lépe stravitelný a obsahuje méně minerálních látek. Doporučuje se dětem od batolecího věku či sportovcům.
Medovicový med (lesní) je známý svou tmavou barvou a pomalou krystalizací. Nalezneme v něm více složitých cukrů a obsahuje velké množství minerálních látek. V medovicovém medu je větší podíl glukozy oproti fruktoze. Doporučuje se při horečnatých onemocněních. Kontraindikací užívání medovicového medu je onemocnění ledvin či těhotenství.
V našem sortimentu naleznete různé druhy medů. Nejčastěji med jarní květový, smíšený, lipový a medovicový. Medy nabízíme jednak ve standardním kilovém balení, tak i v dárkovém, zpravidla menším.
A napadlo by vás někdy konzumovat med z jeho přírodního panenského obalu-tedy přímo ze včelí plástve?
Na objednávku můžeme zajistit i plástečkový med, který neobsahuje pouze med samotný, ale i vosk, pylová zrna a propolis. Samozřejmě také nabízíme včelí vosk a propolis samostatně.
Propolis je pryskyřičná látka příjemné vůně. Včely ho sbírají na listech rostlin, přinášejí do úlu a dále zpracovávájí. Propolis má velmi účinné protizánětlivé, antiseptické a regenerační účinky. Proto se používá především v lékařství. Opatrnost je potřeba u osob alergických na včelí produkty!
Včelí vosk je přírodní produkt vznikající metabolickou přeměnou medu a pylu v těle včely. Tvoří se ve voskotvorných žlazách, kde vznikají voskové šupinky. Včelí vosk má široké spektrum využití. Od svíček až k impregnaci nábytku a kůže. V kuchyni ho můžeme použít třeba k vymazávání plechu, při zavařování kompotů či marmelád a k výrobě svačinových sáčků.
Certifikát Regionální produkt Jizerské hory

Od ledna roku 2020 náš med opakovaně získává certifikát Regionální produkt Jizerských hor.
V roce 2019 jsme získali certifikát kvality medu- Med jak má být, který potvrzuje vynikající parametry našich medů.
Přikládám odkaz na webové stránky, kde se o projektu můžete dozvědět více. https://www.medjakmabyt.cz/